קו סיוע וחרום 08-6421313 או 1202 פניה אנונימית, מענה מקצועי 24/7
הקו פועל בכל שעות היממה ובכל ימות השבוע, ונותן מענה בשמונה שפות.
לסיוע 24/7 לייעוץ והסברה

פגיעה מינית בילדים

פגיעה מינית בילדים כרוכה בשאלות רבות ובצרכים ייחודיים, הן של הנפגע והנפגעת הן של ההורה, וזאת מעבר להיבטים הרגשיים והפיזיים הרגילים, המורכבים דיים. בעוד שבעבור כל הורה ילדיו הם ילדים בכל גיל, כמו גם הצורך והרצון לגונן עליהם, החוק בעבירות מין מגדיר את גיל ארבע־עשרה כגיל ההסכמה החוקי, ומתחת לגיל זה ייחשב כל מעשה מיני לפגיעה מינית, גם אם נעשה בהסכמה לכאורה.

ככל שהילדים צעירים יותר יתרחב הפער בין מקרה הפגיעה ובין יכולתם להבין את המקרה והתגובה הרגשית שלהם: ילדים צעירים אינם נוטים לשתף ולספר, מה שמצריך לא אחת ערנות של ההורים, של גורמי החינוך ושל אחרים לזיהוי התנהגות מחשידה ולבירור.

למי לפנות כאשר מתעורר חשד בהורים

אחת השאלות הראשונות שאיתה מתמודדים הורים כאשר עולה חשד פגיעה מינית בילדים היא השאלה למי לפנות כדי לקבל מענה דיסקרטי וכלים לבירור המקרה. כאשר מדובר בחשדות בלבד הקושי אף מורכב יותר, מאחר שההורה עצמו מצוי בסיטואציה רגשית קשה: הוא מתקשה לקבל את הסיטואציה, ובאופן טבעי רוצה להאמין שאין ממש בדברים.

בתשובה על השאלה למי לפנות אפשר להציע כמה אפשרויות, וביניהן:

  • קו חירום לנפגעות תקיפה מינית: קו החירום מספק מענה עשרים וארבע שעות ביממה שבעה ימים בשבוע, באמצעות אנשי ונשות מקצוע מובילים ומנוסים בתחום, אשר להם ידע וכלים הן בנבכי הבירוקרטיה הנדרשת לעיתים הן בהיבט הרגשי והשיקומי. בקו החירום של העמותה יזכו ההורים להקשבה ולהכלה, לבירור החשדות ולהכוונה בנוגע להמשך הבירור והטיפול על־פי הצורך ובנוגע להתנהלות מול הילד או הילדה ברגישות ובאחריות.
  • צ'ט דיגיטלי לסיוע אונליין: אפשר לקבל את אותו המענה גם באמצעות התכתבות בצ'ט עם גורמים מקצועיים כנ"ל.
  • ייעוץ אישי: ייעוץ מקצועי מגורמים טיפוליים מומחים בתחום, ממטפלים רגשיים, מעובדים סוציאליים ומאחרים, המספק הכוונה אישית, רגשית, משפטית ושיקומית.

למי לפנות כאשר מתעורר חשד במי שאינם ההורים

בחיי הילד והילדה עשויים להיות מעורבים אנשים מבוגרים שאינם הוריהם, כדוגמת סב וסבה, מורה או מדריך במסגרות חינוך, ואף הורה של חברה או מכּר אשר נחשף למידע מחשיד הנוגע לפגיעה מינית בהם.

חשוב לציין כי קיימת אחריות חוקית ומוסרית – המחייבת כל אדם בוגר שנתקל בסיטואציה או מידע מחשיד – שלא להעלים עין אלא לערב את הגורמים המתאימים להגנה על הילדים.

למורות ולעובדים במערכת החינוך ישנם המעטפת והתקנות המנחים אותם במקרה כזה, אולם שכן, מכּרה או חבר עשויים להיתקל בסיטואציית פגיעה מינית בילדים ולא לדעת למי לפנות וכיצד, ואף לחשוש ממעורבות. למרות החשש המובן ובמקרים רבים המחסור בכלים חשוב לפנות מייד לעמותה או לגורם מקצועי אחר לקבלת הכוונה.

כאשר החשד הוא שההורים או המשפחה הם הפוגעים מומלץ שלא לפנות אל ההורים, וזאת במטרה לאפשר בירור מקצועי, הגנה על הילד או הילדה ועצירה מוחלטת של הפגיעה בהם.